Prosjekt SnowBox

 

Mai år 2000 startet jeg opp med et nytt prosjekt. Denne gangen er det pakksleder som jeg skal produseres. Trenden med å kjøre på tur med doninger og de såkalte "Yamaha- sledene" er i ferd med å forsvinne. Stadig flere foretrekker å dra på tur med kun scooteren, og da er det begrenset for hva man kan ta med seg. Men med pakksleden i den størrelsesorden som jeg har tenkt, så blir den et "must" for slike turfolk. Dette er noe som jeg selv har erfart i over to scootersesonger med nettopp en slik liten pakkslede. 

Pakksledene skal ha et uavhengig fjæringssystem og "skallet" blir laget i glassfiber, for lettest mulig vekt og styrke. Sledene blir å komme i svart og rød farge. Ramma blir sveiset i aluminium for lettest mulig vekt, og fargene blir i kombinasjon med det som blir på "skallet". Hovedforma begynte jeg på rundt 12mai 2000 og den ble ikke ferdig før ut på seinhøsten. Det ble en god del arbeid med hovedforma i og med at jeg var ny i gamet, og hadde aldri støpt eller lagd noe i glassfiber før, og heller aldri lagd en form. Det skulle vise seg at hovedforma (jiggen) ikke kunne brukes til de resterende støypeprosessene, så jeg måtte støype meg en ny form utpå den ene bunnen, slik at jeg fikk en nøyaktig kopi. Men jøss, man lærer så lenge man lever. Lærte utrolig mye om hva man bør gjøre og hva man ikke bør gjøre. Plagdes til tider enormt mye men var fast bestemt på å lage fem eksemplarer av pakksledene. Dette prosjektet skulle gjennomføres! 

Straks bunnforma var ferdig og første jomfru bunn var støpt så begynte jeg å lage toppforma. Dette arbeidet tok bare ei uka og jeg trengte bare å lage ei form. Den ble laget av kraftig plank og ei stor hautonittplata hvor glattsiden ble snudd inn i forma. Dette blei ei meget solid form. De innvendige kantene ble avrundet med "plakat plast" og deretter ble det lagt noen lag med glassfiber i hjørnene for å få den rette fasongen. Deretter ble hele forma malt med en lys farge toppcoat, slik at jeg kunne se hvor jeg malte på gelcoaten i forma.

Pakksleden er helt og holdent designet og tegnet av meg, og har ikke kopiert noen ting fra lignende produkter. Målet var at dette skulle være en unik pakkslede som det ikke finnes maken til; både i farge, form, vekt og utseendet. 

FAKTA:

Selve skallet blir avlangt med avrundede kanter. Består av en bunn og en topp. Bunnen er 120cm langt, 79cm bredt og 32cm høy. Dette er kun bunn. Understell kommer i tillegg. Pakksleden blir akkurat stor nok til at man kan frakte med seg alt fra isborr, turutstyr, eller annet pikk pakk som man har med seg på en helge tur (i høyda er plass til at ei jerrykanne kan stå). Pakksleden blir helt lukket og tett, slik at det ikke kommer snø/ vann inn.

Vinteren 2001 stod første produkt ferdig, og den ble den testet på de fleste områder. I løssnø fulgte den scooteren lett og gikk rett etter sporene til skiene. Maks last etter løype som ble prøvd var ca 80 liter bensin. (3 jerrykanner og en 20 l dunk). Dette var ingen problem. Det var bare å stramme fjærene og kjøre rolig på de værste plassene i løypa. I tillegg prøvede jeg en tur hvor jeg hadde neon egg som var tatt ut av eggpakken og lagt i en bag. Da jeg kom fra etter 2mil etter veldig humpende løype så var alle eggene hel.

Ellers ble den brukt på tur hvor den ble lastet med vedsekk, isborr, reinskinn og diverse tur/bål utstyr. Til dette fungerte den optimalt. Prøvde den under fart og den dempet som bare det over kulete og humpende  vann. I krappe svinger krenget den heller ikke noe særlig. Hvis sleden noen ganger kommer til å tippe så må den i så fall være tom eller  evt. treffe en stor stubbe, eller at man kjører i veldig skrått terreng og den ene skia får seg et kakk.

Jula 2002 gjorde jeg noen modifiseringer på draget på pakkboksen. Jeg la på to rundjern på sidene for og avstive draget i sideretningen. Dermed er draget avstivet i de retningene som påvirker det mest.

 

PRODUKSJON/ PRODUKSJONSMATERIALE:

Glassfiberduk en rull 450gr duk 72m2, polyester (fat på 220ltr), gelcoat ca. 10 ltr, toppcoat 12 ltr.

Når forma vasket og topcoaten i forma er høyglanspolert, og man har vokset den inn ett par ganger så er den klar til støyping. Først males gelcoaten ut i forma. Deretter males litt polyester på gelcoaten som bør være litt herdet men ikke for mye. Så legges glassfiberduken ut i forma. Den blir deretter dønket med mye polyester som fungerer som et lim. Når man har lagt et lag så må man valse det godt ut med aluminiumsrulla for å få ut luftblærer. Deretter kan man fortsette med neste lag. Pass på å rulle godt ut med aluminiumsrulla slik at lagene blir "limt" godt ilag. Man må ikke spare på polyesteren. Det er også viktig å passe på geltida for polyesteren. Med dette menes den arbeidstiden man har med polyesteren før den begynner å herde. For mye herder gjør at polyesteren herder mye raskere og man kan få ett sprøtt laminat. Det utvikles også mye varme ved å ha i for mye herder. Gjøres dette utendørs i solskinn så kan polyesteren begynne å brenne.

 

FORMA BLIR TIL:                                              

 

 

 

Utgangspunktet var ei kryssfinerplate på 3mm tykkelse Her er noe av verktøyet som ble brukt til å lage treforma.  

Etter en god del måling og tilpassninger fikk jeg dette resultatet. 

     

 

 

 

For å få bøyen til i sideveggene brukte jeg fire strammebånd. I tillegg så hadde jeg skjært ut profilen som jeg skulle ha med  stikk sag. 

En del av utstyret som brukes.72m2 med glassfiberduk. I forgrunnen er vernemaska.

220 liter polyester og 72m2 med450gr duk utgjør hovedingrediensene.

     

 

   
Diverse kjemikalier som slippmiddel, aceton, gelcoat, topcoat, polerpasta, aluminiumsrull. (Fra venstre) Aceton, slippmiddel, herder (katalysator), gelcoat, topcoat og polerpasta. I tillegg er det målebeger og en tapetkniv.  

               

BESKRIVELSE AV PRODUKSJONSMØNSTERET

Først lages en full skala modell av det som skal lages. Til dette blir det som regel brukt kryssfiner. Den forma jeg laget var en hun form. DVS at jeg støpet inni forma. Det er viktig å være nøyaktig med formarbeidet. For det om det tar lang tid å lage ei form så blir det så mye artigere etterpå når man ser framskritt i produksjonen. Jeg la et gulvbelegg inni forma slik at jeg slapp å sparkle å pusse så mye.

Deretter polerte jeg forma med en spesiell voks. Polerte hele tre lag slik at forma ble skikkelig glatt og fin. Husk at jo bedre forma ser ut innvendig jo bedre blir finishen på det ferdige produktet. Deretter la jeg på slippmiddel som har til jobb å  løsne det ferdige laminatet fra forma.

Når slippmidlet var tørt så malte jeg to strøk med gelcoat inni forma. husk å dekke alt. Når dette hadde herdet litt la jeg på et lite lag med polyester som skulle "lime" duken i hop med gelcoaten som danner produktets utvendige og beskyttende lag.

 

 

 

Hovedforma er ferdig rigget til på bukker og inni forma ligger første produkt  av en bunn.    

Den første bunnen ligger ferdig støpt med tre lag 450grams duk og svart gelcoat som yttersjikt. Dette står og herder i 20 grader i ca 24 timer.

 

 

Det ferdige laminatet har nå løsnet fra produksjonsformen. Bruker en hjuleventil i bunnen av forma som jeg kobler en kompressor til og fyller undersiden av forma med luft slik at det ferdige laminatet presses ut av forma. Men før jeg gjør det må jeg løsne kantene øverst på laminatet fra forma.

 

Deretter er det bare å lakke over gelcoaten, fordi jeg fikk den veldig matt. Lakket den i signalrød.

 

 

Forma til topplokket begynte jeg på ut på nyåret år 2001 (januar) . Kjøpte inn ei huntonittplate som jeg skjær de rette målene på. Deretter snekkret jeg ei ramma og limte platene på plass. Nå hadde jeg fått skarpe kanter i hjørnene og i framkant av knekken på lokket. I disse hjørnene teipet jeg inn en fleksibel plast folie som jeg formet til slik jeg ville ha. Deretter la jeg noen lag med glassfiber som jeg støpte over. Åså var det å pusse ned glassfiberen til  den ble glatt og fin. Deretter la jeg noen lag med lag og et lag med topcoat. Pusset dette fint ned. Så var forma ferdig. brukte kanskje ei uke på hovedforma til lokket. Men hele forma ble ikke ferdig før i februar. Det spøkte litt for om jeg skulle bli ferdig til sesongen begynte.

 Ferdig støpt topplokk med svart gelcoat, dette er før jeg har lagt på topcoat innvendig for å beskytte laminatet mot vann.

 

 

UNDERSTELLET

Dette var i grove trekk slik jeg støpte og lagde jiggene (formene) til Snowbox. Mye arbeid med artig. Deretter sveiset jeg understellet i aluminium og lagde styrejern og monterte alt i hop med syrefaste skruer slik at ingen ting skulle ruste.

 

Jeg kunne heller ingenting om aluminium, men dette lærte jeg noe av bøker som jeg hadde lånt og av folk som sveiser aluminium.

Noen deler fikk jeg bøyd til på Kimek i Kirkenes. Der kjøpe jeg også et spesial materiale. Det var en massiv stang som var ca. 2cm høy og som var halvparten aluminium og resten stål. Disse legeringen fungerer ikke godt i lag så de er skutt i hopp på denne stanga. Denne delen brukte jeg fra draget og til å sveise fast øye som var i stål. En slik stang e jævli dyr, men fikk kjøp 0,5m gangske billig.

 

Dermed var det bare å sette i gang å sveise. Aluminium smelter ved 600 grader så man må passe på når man sveiser. Brukte et MIG apparat.

I tillegg må man holde sveisene reine når man sveiser. Må ikke være skit eller ole eller lignende. Dette trenger man ikke passe så mye på når man sveiser stål/jern. Når understellet var ferdig ble det grunnet med en sprøytegrunning som var til aluminium. Deretter ble det lakket ca. to strøk med sølv metallic og deretter to lag med klarlakk.

 

 

 

 

 

Under ser du bildet av to ferdigsveisete

understell. OBS understellet er ikke

 behandlet ennå. Den nederste buen

er bøyd på Kimek. I bakgrunn er en

ferdig bunn som står inni forma.

Til høyre ser du festeanordninga

for kroken, og den lille spesial materialet

av stål/aluminium

Til venstre er festeanordninga for 

demperen i øverkant av understellet.

Her justeres også

kompresjon på demperen.

 

     
     

Innvendige festanordninger for

bagasjen i Snowbox. Disse har jeg

sveiset i stål og lakkert og bøyd til.

Noe à la de man finner på tilhengerne.

Første lokk ferdig støpt.

Ferdig produkt i rød utførelse, påmontert dekaler.

 

 

 

 

 

DEKALER

 

Nå gjenstod siste finpuss på Snowboxen, dekalene. Får å få en helhetlig på utseende måtte man ha matchende dekaler. Kjøpte inn dekaler til alle 5 pakksledene. Disse ble påmontert på hverside av lokket. På min pakkboks ble det også montert et merke bak. I tillegg til dekalene ble det satt på to røde reflekser bak.

 

 

Dekalene bestod av tre lag med folie. Bakfolien var beskyttelse for limet på bokstavene. Framfolien som dekket og holdt bokstavene  sammen skal rives av sist.

River først av bakfolien og setter hele dekalen der den skal være. Deretter er det bare å stryke ut eventuelle luftbobler med ei gummiskrappe. Så er det bare å rive forsiktig av toppfolien som dekker bokstavene. For å få best resultat bør man gjøre deklane fleksibel først. Selve arket dekalen er påmontert på er veldig stivt og det er veldig lett for at man river bokstavene sund eller at de sitter igjen på toppfolien. Dette unngår man hvis man gjør arket litt mer smidig og fleksibelt.

 

 

 

 

 

 

     
Side dekal på lokket og dekal bak Montert dekal på rett plass Avtivning av toppfolien på dekal

 

 

 

 

 

SNOWBOX "HIGHMARK X"

Den første sleden stod vel ferdig i midten av mars måned. Litt etter skjema, men pytt. Jeg lagde en spesial modell som skulle være tilpasset en Ski- Doo Summit 800 Highmark X 2001 modell. Her ble understellet forkortet inn til 94cm skibredde og høyden på draget ble tilpasset kroken på Summiten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BILDESERE SNOWBOX

 

 

 

 

Laste kapasitet: 4stk 20ltr bensinkanner (ca.80kg)

Surrekroker innvendig.

 

 

                       Ferdig Snowbox

         Støttestag på draget foran

 

 

 

 

 

 

TEKNISK INFO SNOWBOX

 

     Pakkboks materiale: Glassfiber         Understellmateriale: Aluminium                         Ski: Formstøpte plastski for Lynx

                                                                                        

       

 Snowbox m ål   

 Høyde:  cm

 Lengde:  cm

 Bredde:  120

 Vekt : 21kg

 Pakkboksmål 

 Høyde:    cm

 Lengde: 120cm

 Bredde : 80cm