Webdesign Espen Seljemo
eseljemo@online.no
espen@seljemo.com eseljemo@gmail.com
Online 10.01.06

78 `15N- 15` E Svalbard 2005 78 `15N- 15` E

 

 Svalbard.net Infoportal nr.1
Svalbard webcam
Sysselmannen på Svalbard
Forum diverse Svalbard

 

 

 

 

 

 

Svalbard tur --- Svalbard tur --- Svalbard tur
Planlegger neste års Svalbard tur. I og med at påska e i midten
av april så må vi ta turen i mars 2006. Det ser ut som det passe best
med 16- 19 mars 2006. Oppreise Torsdag kl 23.50 og retur til Tromsø
søndag i middagstia. Sist va det; Jan-Åge, Ole Stian, mæ (Espen) og
Vegard som va på Svalbard, vintern 2005.
Nån som vil værra med???
Send mail til web@nautikkpersen.com

Svalbardinfo se:

Bildegalleriet og under Diverse, for turen vi hadde i vinter

 

 

 

 

Svalbard
Eget øyrike som ligger mellom 74 til 81 0 N og 10 til 35 0 Ø.

Øy samfunnet består av Spitsbergen (= Spisse fjell), Nordaustlandet, Barentsøya, Edgeøya og Prins Karls Forland.

Svalbard er stort, enorme områder.Ca. 63 000km 2 og over 60% er dekket av is. De fleste bor på Spitsbergen, mest sentrert i Longyearbyen hvor det er ca 1900 innbyggere.

Her er ulike kultur og idrettstilbud for stort og smått. De fleste jobber i Svea samt i diverse serviceyrker osv. i Longyearbyen. Hovednæringer er reiseliv/ turisme, gruvedrift og forskning.

Ca. 210 ukependlere til Svea. I Barentsburg er det ca. 900 russiske innbyggere. Ny- Ålesund har 40 innbyggere. Svalbard reguleres av Norge og er bundet av Svalbardtraktaten av 1920.

Innbyggerne på Svalbard har egne kvoteklippekort. Dette gjør at de ikke kan handle ubegrenset på polet.

  Tromsø- Svalbard= 957km

Bebyggelse
Oppvarmingen av husene skjer på felles varme som kommer fra kraftgeneratoren som forsyner hele Longyearbyen med strøm. Generatoren drives naturlig nok av kull som hentes ut fra den neste gruva som er i drift i dag i Longyear.

Kjølingen til generatoren er vann som blir pumpet rundt i rør og gir dermed varme til boliger og annen bebyggelse.

 

Fremkomstmidler
For å komme seg frem og tilbake vinterstid kan man følge scooterløypene inne i byen.

Utover dette er det et par drosjer som står til disposisjon. På de mest hektiske dagene tar det ei god stund å vente på drosja. (Ikke noe særlig når det er par og tjue minus ute.)

 

De har en egen limmo, Svalbard limousine. Den kan man forhåndsbestille slik at den henter og bringer deg til og fra flyplassen under ditt opphold. Ellers kan den også benyttes til litt finere selskap. Det finnes kun 45km med vei.

 

Longyearbyen
Flyplassen på Svalbard ligger i utkanten av Longyearbyen

Veinettet er ikke så stort. Det strekker seg fra flyplassen og går videre inn på Longyearbyen for det meste av bebyggelsen er sentrert. Videre går veien oppover i dalen mot Nybyen.

Ut av Longyearbyen fortsetter veien utover forbi gruvene og stopper oppe på fjellplatået hvor Eiscat radarene er bygd og hvor gruve nr* befinner seg.

Kjøpesenter
Så å si alle butikkene er sentrert på en plass. Det er to litt større kjøpesenter som rommer de fleste behov som sportsbutikk, pol, matbutikk, ”kjerringbutikker”, suvenirer, restauranter, kafe, konditoriutsalg. Ikke langt fra kjøpesentrene i samme gata ligger andre butikker som klesbutikker, skinn og skoforretning osv.

Sesong
Største delen av turistene er på Svalbard i vinterhalvåret. Mest intense turistmånedene er april og utover. Midnatt sola kommer allerede i slutten av april.

Vintersesongen er desidert den fineste for å oppleve store deler av Svalbard.

Farte rundt på scooter til de ulike severdighetene og se på all den flotte og spesielle naturen.


Utelivet
Det er godt med liv ute hver dag. Dette grunnet turistsesongen og at arbeiderne jobber ukeskift. Slik at det hele tiden er folk som skal ut.

 

Puben v/ hotellet

 

Huset

Ligger avsides til opp gjennom dalen på andre siden av Nybyen.

Her er vanlig diskotek med masse liv og røre. Huset den mest poppe uteplassen på Svalbard.

 

Karlsberger Pub

Enormt utvalg i det som finnes av drikke. Liten og intim pub

 

Drikke og spise
Nordpolet

For å handle kvota di her oppe bør du ha med deg flybilletten og vise i kassa.

Polet er ikke særlig stort men det innholder de mest vanlige drikkevarene.

Hadde en del spesielle varer i litt større emballasje til riktig ”fine” prisa. Men så må man tenke på kvota.

 

Kroa

Spesielt og koselig inventar. Kjempe god mat. Mye liv her på kveldstiden da de fleste bestiller seg bord og sitter og prater og drikker vin/øl. Veldig mye liv og røre her og. Spesielt litt eldre folk vanker på den her plassen.

Dagens på ja

Hva koster det
Drink fra kr 40 og oppover

Pils, varierer. 0,33 på polet koster 6 kr

 

Scooterleie
1650kr dag, da har man med seg eget utstyr som klær og hjelm

 

Overnatting
Som regel er den billigste overnatting lengst ifra byen.
Disse er plassert oppover mot Nybyen. 

Mary Ann Riggen,

Gjestehuset 102

 

Utflukter
All ferdsel utenfor ”bysonen” bør man ha våpen med seg, helst ei rifle. Dette for egen sikkerhet i tilfelle man treffer isbjørn.


Østkysten og Isfjorden
Østkysten av Spitsbergen., også kalt isbjørn land. Tidligere ble det drevet med fangst av isbjørn i dette området. Helt avsides og spesielt landskap ytterst på spisen og inngangen til Isfjorden. Helt unik atmosfære og landskapet er eventyrlig spesielt når det er solskinn og blå himmel. Isfjell og sjøis bader i det åpne landskapet.

Kapp Linnè 78 0 04' N, her ligger den gamle stasjonen, Isfjord radio som i dag er hel automatisert. Her ute drives det med turisme hvor de tilbyr mat, kaffe og overnatting.


Barentsburg
Inn Grønfjorden ligger den russiske gruvebyen, Barentsburg. Dette er et eget russisk samfunn midt på norsk jord. Her drives det kun med kullgruver og byen har preg av det. Det svarte kull støvet har lagt seg overalt og vises veldig godt vinterstid. Her har de et eget hotell hvor det er en god del liv og røre. Egen idrettshall og andre fasiliteter har de også.

Rett bortfor Barentsburg ligger deres helikopterbase Kapp Heer. Her er det pr i dag (april 2005) kun et operativt russisk helikopter. Videre innover Isjfjorden mot Longyear passerer man Colesbukta. Løypa fra Kapp Heer var veldig opp og ned fjellet. Dette grunnet mange små daler som kommer ned fjellet. Her er det god utsikt over Isfjorden.

 

Tempelfjorden
For å komme til Tempelfjorden må man kjøre hele Adventdalen som begynner i Longyearbyen. Dette er en lang og slett dal, veldig rask og spesiell scooterløype i relativt flatt terreng. En stopp innom den mystiske ”Jernsenga” som er to rustne og gamle senger som ingen vet hvorfor har havnet her ute. Langt fra allfarvei.

Videre fortsetter turen innover forbi starten av Sassendalen. Her er det milevis med slette løyper uten så veldig mange svinger. Enorm sletta som er så lang at øyet ikke klarer å se slutten. Er føret bra så kan man passere i veldig høyt tempo.

Ved inngangen til Tempelfjorden ligger fangshytta til Hilmar Nøys. Hytta ligger nøyaktig slik han selv forlot hytta.

Et par hundre meter fra hytta er man nede på fjordisen som man følger inn mot Von Post isbreen. Midt i Tempelfjorden bruk seilieren ”Noorderliche” (båten i isen), og la seg fryse inne og overvintre. Denne brukes til overnattinger og bespisning.


Von Post

Von Post isbreen er ca 30m høy i fronten. Den isblåe fargen vises på lang avstand mens man kjører innover Tempelfjorden. Oppå isen ligger det en god del seler og ”Snadd” og lever livet.

Man kommer ikke helt inn til breen pga all kalvingen som den avsetter om våren/høsten. Dette fryser fast i fjordisen. I tillegg er breen i bevegelse hele tiden. For egen sikkerhet bør man holde god avstand til brefronten.

Både Von Post og Tunabreen møtes i enden på Tempelfjorden.


Pyramiden, den forlatte by
I 1998 forlot russerne Pyramiden som ligger innerst i Billefjorden. I dag fremstår dette som en spøkelsesby. Alt står slik de engang forlot plassen. Dette er en moderne by med tanke på bebyggelse, men plutselig sa russerne takk for seg.

Det e vi som lage liv, der vi e blir det liv,
der vi ikke e er det ikke værd å lage liv

 

 

 

 

 

svalbard05

Vegard, Jan- Åge, Ole-Stian og Espen

 

 

svalbard05

Uten mat å drikke... duger helten ikke

 

 

 

 

svalbard05

Båten i isen

 

 

 

 

 

svalbard05

Coles Bay, på vei fra Barentsburg

 

 

 

 

 

svalbard05

På vei ned til Longyearbyen fra breen