Webdesign Espen Seljemo
eseljemo@online.no
espen@seljemo.com eseljemo@gmail.com
Online 10.01.06

Anbefalte program pakker:

ACDSEE
Pinnacle Studio 8 evt. 9             Jasc Paint shop Pro 8                 Adobe Photoshop
Ace mega codec pack 6.x

VIDEO:

For å se en video på DVD spilleren må man brenne ei cd plata eller dvd plata i MPEG format.

Dc eller DVD plata må lages som en VCD (videocd) eller SVCD (supervideocd) forskjellen er kun kvaliteten på bilde og lyd.

En vanlig cd tar ikke mer en ca 700mb. Noen MPEG film filer er lagret i størrelsesorden 700-850mb.

Disse kan da brennes inn på 800mb+ plater som har større kapasitet enn 700mb. Problemet med disse cd platene er at det er ikke alle DVD spillerne som takler disse. Her må man bare teste seg frem.

Hvis man har ei stor fil som er litt større en cd platas kapasitet så må man bruke overburn. Dette stiller man inn i brenneprogramvaren. Beste programvare å bruke er NERO. I tillegg så må man kanskje også laste ned ny firmware til brenneren fra nettet. Dette for at brenneren skal klare å brenne 800mb plater.

Hvis man har ei fil i et annet filmformat (Div X, AVI etc) så kan man gjøre dette om til MPEG for så å kunne spille det av i DVD spilleren som en VCD/ SVCD. Dette kan ta veldig lang tid, alt etter hvor stor fila som skal gjøres om er. Kan ta alt fra 4-7 timer og denne prosessen bruker ganske mye prosessorkraft.

Video

DVD_video

Codec

Digitale bilder

Redigering av film/ bilder

VD video

For å få spilt av digitale videoer i format mpeg eller avi på en stasjontær DVD spiller så må disse gjøres om. For å få avspilt må filene være i mpeg2 format. Dermed må filene kodes om. Dette kan gjøres ved bruk av Nero VISION express. Eller bruke andre program som gjør om til mpeg2 format. Dette er en prosess som tar veldig lang tid. Omgjøring fra mpeg til mpeg2 med Nero tar ca 3 timer for 700mb.

CODEC

For å få spilt av filmer må man ha en avspiller i form av Windows Media Player eller Power DVD, eller Winamp 5.x.

Bruker mediaplayeren og kun den til avspilling. Da er det lett å skille på hva som er film og ikke film i utforskeren og i andre filprogram.

Filmer er kodet i et bestemt format for lyd og bilde. For å "lese" dette må avspillingsprogrammet ditt ha codec`er.

Her er det kun en ting som duger, og det er ACE MEGA CODEC PACK 6.x.

Denne pakken klarer å spille av det meste av filmer. Har ennå ikke hatt problem med en eneste film.

DIGITALE BILDER:

De fleste har eller kommer til å kjøpe et digitalkamera. Tar en god del bilder selv og har lært en del om bildebehandling osv.

 

Redigering av bilder: Jasc Paint Shop Pro, Adobe Photoshop

 

Se bilder på PC: ACDSEE, beste og letteste programmet som finnes.

 

Fordelen med ACDSEE i forhold til windows sitt program eller andre, er at man kan sortere bildene etter rett rekkefølge.

Altså i etter den rekkefølgen som bildene ble tatt i. Dette klarer ACDSEE for den bruker den digitale tid og dato innstillingen som ligger lagret i bildet. I tillegg kommer bildet raskt opp på skjermen når man klikker på et bilde. Kjenner lett igjen bilder på sitt bestemte ikon.

REDIGERING AV VIDEO OG BILDER, LAGE FILM ELLER BILDESERIER

På dette området finnes det en vrimmel av forskjellige program.

Et lettvint og enkelt program som duger både på filmsnutter og bilder er Pinnacle Studio 8 eller 9 .

Enkelt å lage overganger mellom film og bilde og vice versa, legge på tekst med utallige varianter osv. Her er bare fantasien som setter grenser. Lyder kan man også legge inn i form av wav filer.

Mal